Az NMHH friss jelentése: Mobilinternet robbanásszerűen növekszik, miközben a hívások száma csökken

mobilinternet

Az NMHH friss jelentése szerint az elmúlt évek során tovább folytatódott a mobilinternetes adatforgalom dinamikus növekedése, ugyanakkor a hívások terén beköszöntött a lejtmenet kora. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legújabb mobilpiaci jelentése számos számadattal alátámasztva mutatja be, hogy a felhasználók folyamatosan növelik az általuk átvitt adatmennyiséget a távközlési hálózatokon. A mobiltelefonos adatforgalom évente átlagosan 37 százalékkal bővült Magyarországon az elmúlt években, amit a 2019 és 2023 első féléve közötti időszakot vizsgáló elemzés is megerősít. Ugyanakkor a hívásforgalom növekedése az elmúlt másfél évben lelassult.

Az NMHH jelentése kiemeli, hogy míg a SIM-kártyák száma lassabban nőtt 2019-től, addig a mobilinternet-forgalom jelentősen bővült. 2019 harmadik negyedévében a mobilinternet-adatforgalom 110 petabájt volt, ami 34 százalékos éves átlagos növekedéssel 2023 második negyedévére már 349 petabájtra emelkedett.

A növekedési tendencia valószínűleg folytatódik a közeljövőben, különösen az utolsó negyedévben bekövetkezett kiugró változások miatt.

Az adatmennyiség mindhárom szolgáltatási szegmensben - okostelefonos, laptopos és M2M (gépek közötti kommunikáció) szolgáltatások - jelentős mértékben bővült.

A mobiltelefonos adatforgalom éves átlagosan 37 százalékkal, a nagyképernyős mobilinternet 23 százalékkal, az M2M pedig 36 százalékkal nőtt.

Az emberek 81 százaléka hanghívást is lehetővé tevő SIM-kártyával használja a mobilinternetet, míg a nagyképernyős mobilinternet részesedése 19 százalék.

Az M2M-kártyák által forgalmazott adatmennyiség csupán elenyésző, mindössze 3 ezrelék a teljes mobilinternet-forgalomhoz képest.

Az NMHH hangsúlyozza, hogy a vezetékes internet adatforgalma csak fele olyan gyorsan növekszik, mint a mobilinterneté, átlagosan évi 17 százalékkal. A két szolgáltatás párhuzamos növekedése azt mutatja, hogy nem helyettesítik egymást, hanem egymást kiegészítve használják a két típust.

A kutatási adatok szerint a háztartások közel kétharmadában mindkét szolgáltatást igénybe veszik: a vezetékes internetet nagy adatforgalommal járó tevékenységekhez választják, míg a mobilinternetet az azonnal elérhető és mobil használatért.

A mobiltelefonos és a mobilinternet-forgalom növekedése részben az abban részt vevő SIM-kártyák növekedésének köszönhető. Az évente átlagosan 4 százalékkal növekvő SIM-kártyák száma 2023 második negyedévére már elérte az 8,2 milliót.

A fajlagos havi adatforgalom - azaz az egy SIM-kártyára eső átlagos havi adatmennyiség - évente átlagosan 28 százalékkal növekedett. Míg 2019 második felében egy SIM-kártyára havi 5 gigabájt forgalom jutott, addig 2023 második negyedévében már 14 gigabájt.

A hívásforgalom tetőzött a havidíjas előfizetések arányának növekedésével és a korlátlan csomagok terjedésével 2016 és 2021 között. 2021 első negyedévében 7,3 milliárd perc hívásra tetőzött, azóta pedig szezonális ingadozásokat mutatva csökkent.

A mobilinternet viszont szinte negyedévről negyedévre gyors ütemben növekedett az elmúlt években, az NMHH szerint a szolgáltatás ma már meghatározó elem a fejlődésében, ugyanakkor a hangszolgáltatás is továbbra is fontos szerepet játszik.

Ugyanez a változás figyelhető meg, ha a fajlagos forgalmakat, azaz az egy hang vagy adatforgalmat bonyolító SIM-kártyára eső havi forgalmakat vizsgáljuk.

A fajlagos hívásforgalom 2021-ben havi 250 perc volt, ami 2023 első felére 238 percre csökkent, ezzel szemben a fajlagos adatforgalom szinte töretlenül, évente átlagosan 28 százalékkal növekedett az elmúlt négy évben.