Az inkogitó mód sem biztosít teljes anonimitást?

google incognito

A böngészők inkognitó módja, mint például a Google Chrome inkognitó ablakai, sok felhasználó számára biztosítanak látszólagos anonimitást az online tevékenységek során. Azonban a közelmúltban felmerült aggályok és jogi viták azt sugallják, hogy az inkognitó mód nem feltétlenül garantálja a teljes adatvédelmet.

Bár a Chrome böngésző sebessége és kompatibilitása kiemelkedő, a felhasználóknak tudatában kell lenniük annak, hogy az inkognitó mód sem garantál teljes adatvédelmet. A Google számára ugyanis az adatgyűjtés üzlet, és ez az üzleti modell egyértelműen része a keresőóriás jövedelemtermelő stratégiájának.

Az inkognitó mód népszerűsége ellenére a Google nem mondott le a felhasználók követéséről ebben a módban sem. Ez az ügy 2020-ban egy ötmilliárd dolláros csoportos kártérítési perhez vezetett, de decemberben a Google megegyezett a sértettekkel. A részletek kezdetben homályban maradtak, de most úgy tűnik, hogy az egyezség fontos feltételeként az inkognitó módban gyűjtött adatok törlését írták elő a vállalat számára.

A The Wall Street Journal forrásai szerint a megállapodás értelmében a Google-nek meg kell semmisítenie az inkognitó módban gyűjtött adatokat, de nem teljesen világos, hogy ez a korábban gyűjtött adatokra is vonatkozik-e, vagy csak az új adatokra.

Valószínűleg az előbbi, mivel a felperesek azt állították, hogy a Google félrevezette a felhasználókat az inkognitó módban történő adatgyűjtésről. Azóta a Google módosította a funkció leírását, hogy világos legyen, mi zajlik valójában az inkognitó módban.

Fontos, hogy az inkognitó mód csupán arra vonatkozik, hogy a Chrome böngésző a felhasználó által használt eszközön nem tárol előzményeket, sütiket vagy űrlapokon megadott információkat.

Azonban ez nem befolyásolja a felkeresett webhelyek és szolgáltatások által végzett adatgyűjtést, és nem garantál teljes anonimitást az internetszolgáltatón keresztül történő nyomonkövetés során.

A felhasználóknak tehát érdemes körültekintően használni az inkognitó módot, és tudatosaknak lenniük az online tevékenységük nyomán keletkező digitális lábnyomról.