Az AI online fenyegetése: biztonság a digitális korban?

biztonság AI

Mivel a digitális világ már az életünk része, és ezzel együtt a biztonság kulcsfontosságú kérdéssé vált, az új technológiák és eszközök rohamos fejlődése lehetővé teszi mind a jó, mind a rosszindulatú felhasználók számára, hogy az új lehetőségeket kihasználva befolyásoljanak és manipuláljanak minket.

Az AI (mesterséges intelligencia) egyike ezeknek az új lehetőségeknek, és a Mandiant cég most arra figyelmeztet, hogy egyre többen használják ezt az eszközt az online információs kampányokok során.

Az AI képességei lehetővé teszik, hogy valóságnak tűnő, de teljesen hamis tartalmakat hozzanak létre, és ezeket széles körű platformokon terjesszék. 

Bár ez a technológia még viszonylag korlátozottan terjed, komoly aggodalmakat vet fel a biztonság terén.

A szakemberek már 2019 óta figyelmeztetnek az AI-alapú tartalmak terjedésére, ezek közé tartoznak a hamis profilképek, manipulált videók és cikkek, amelyek gyakran politikai vagy kormányzati célokat szolgálnak. Az ilyen kampányok hátterében általában konkrét országok kormányai vagy azokhoz köthető csoportok állnak.

Lehetővé teszik az olyan tartalmak létrehozását, amelyek könnyen valóságnak tűnnek, de valójában teljesen hamisak.

A bűnözők is kihasználják a lehetőségeket, már most is képesek igen meggyőző támadásokat indítani korlátozott erőforrásokkal, és befolyásoló kampányokat szervezni széles körű platformokon és különböző nyelveken.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az ilyen kampányok hatása egyelőre korlátozott marad, és a közeljövőben valószínűleg nem lesz drámai növekedés ezen a téren.

Ez a fajta manipuláció még mindig csak egy eszköz a kiberbűnözők kezében, és ezen kívül sok más lehetőséggel, módszerrel is rendelkezhetnek. Azonban ez egyre növekvő probléma lesz az online térben az idő előrehaladtával, és a védelem fejlesztése kiemelt fontosságú lesz a jövőben.