Artemis-program:A Toyota és a JAXA együtt fejleszti az asztronauták lakóbuszát

űrjáró fejlesztés

A Toyota dolgozik a majd Holdon lakó az asztronauták számára szánt lakóbusz fejlesztésén.

Az űrkutatás az elmúlt években egyre inkább a figyelem középpontjába került, különösen miután nagyhatalmak, mint például az Egyesült Államok, India és Japán sikeresen küldtek missziókat a Holdra.

A cél egyértelmű: embereket juttatni a Hold felszínére. Az amerikaiak különösen aktívak ebben a tekintetben, hiszen az Artemis-program részeként tervezik visszajuttatni az embereket a Holdra.

Az Artemis-program két járművet is bevet az asztronauták segítésére: egy nyitott holdjárót rövidebb utakra és egy nagyobb, lakóbusz méretű mozgó bázist.

Ez a lakóbusz, amelyet a Habitable Mobility Platformnak neveznek, lehetővé tesz az asztronauták számára akár egy hónapos tartózkodást is a Holdon.

A japán űrügynökség, a JAXA, és a Toyota együtt dolgozik ezen a lakóbuszon, amely egy 3,8-szor 6 méteres platformon alapul. Ez a jármű hidrogénhajtású lesz és körülbelül tízezer kilométer megtételére lesz képes. A napenergiával működő rendszer lehetővé teszi a szennyvíz visszaforgatását üzemanyaggá, ami növeli a jármű függetlenségét.

Az Artemis-program keretében tervezett lakóbusz úttörő lehetőségeket nyújt a Hold felszínének feltérképezésében és a tudományos kutatásban. Az első emberes küldetés, az Artemis-3, várhatóan 2026 végén fog megtörténni, míg a Habitable Mobility Platformra épített lakóbusz az Artemis-7 keretében 2031-ben indulhat útjára.

Ezek az erőfeszítések részei annak a nagy kalandnak, hogy az emberiség visszatérjen a Holdra és tovább mélyítse az űrkutatás és a tudományos felfedezések lehetőségeit.