Android 14: újítások és elveszett funkciók

android

Az Android 14 frissítésével bekövetkezett változások között az egyik legjelentősebb a hosszan megnyomva tartott főképernyős alkalmazásikonok értesítési menüjének eltűnése. Bár az új operációs rendszer több hatékony memóriakezeléssel és a processzor terhelésének csökkentésével büszkélkedhet, a felhasználók számára ez a változás kevésbé örömteli.

A béta tesztelésben résztvevők már korábban tapasztalhatták, hogy az Android 14-ben az alkalmazásikonok hosszan tartott megnyomásával nem érhető el az értesítések menüje.

A felhasználók mostantól hogyan veszítik el ezt a kényelmes funkciót, és nem érhetik el az alkalmazások specifikus értesítéseit vagy ne távolíthatják el azokat közvetlenül a főképernyőről.

A Google már korábban bejelentette, hogy szándékosan döntött úgy, hogy kihagyja ezt a lehetőséget az Android 14-ből, és jelenleg nincs terve a funkció visszahozására. Bár a vállalat nem részletezte a döntés hátterét, feltehetően a felhasználói szokások és preferenciák alapján tették ezt a lépést.

Ez a változás emlékeztet az Apple iPhone 6S-en bevezetett 3D Touch funkciójának sorsára. Bár az előbbi technológia különféle lehetőségeket kínált az alkalmazásikonok hosszabb vagy erősebb megnyomásával, a felhasználók nem használták ki kellő mértékben, így az Apple az újabb modellek esetében elhagyta azt.

Az Android 14 hasonló irányvonalat követve száműzte ezt a funkciót a felhasználói élmény javítása érdekében, még ha ez némi csalódást is okozott a megszokott felhasználóknak.