A Neuralink első sikeres beültetése: gondolattal működő egér

Elon Musk

Elon Musk, a Neuralink startup alapítója és reklámarca szerint az első ember, akibe a cég agyi chipjét beültették, már teljesen felépült, és képes gondolataival irányítani egy számítógéphez csatlakoztatott egeret is.

 Ez az állítás legalábbis a rendkívül izgalmas életű üzletember saját nyilatkozataiból ered.

„A fejlődés iránya jó, és úgy tűnik, hogy a páciens teljesen felépült. Nincs tudomásunk káros mellékhatásokról sem. A páciens képes egy egeret mozgatni a képernyőn pusztán gondolkodással” - közölte Musk az X közösségimédia-platformon közzétett Spaces hangbejegyzésben. A Neuralink célja az, hogy minél több egérgomb-kattintást érjenek el a páciensnél, így tovább növelve az agyi interfész funkcionalitását.

A cég januárban hajtotta végre az első sikeres beültetést egy élő emberbe, miután még 2023 szeptemberében megkapta a szükséges engedélyt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalától (az FDA-tól).

A beültetés során sebészrobot segítségével egy agy-számítógép interfész implantátumot helyeznek el az agy olyan régiójába, amely a mozgás szándékát irányítja.

A Neuralink közlése szerint az elsődleges cél az, hogy az emberek képesek legyenek gondolataik segítségével irányítani a számítógépek képernyőjén megjelenő kurzort vagy a billentyűzetet.

Elon Musk azonban ennél sokkal többet vár a forradalmi módszertől: olyan állapotok kezelését reméli a jövőben a Neuralink segítségével, mint az elhízás, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia.

Bár ezeket az ambiciózus célokat, eddig még nem sikerült orvosi bizonyítékokkal alátámasztania, a Neuralink és Elon Musk azonban továbbra is eltökélten dolgoznak az agyi interfész technológiájának fejlesztésén és alkalmazásainak kutatásán, remélve, hogy előbb-utóbb forradalmi lépéseket tehetnek az emberi egészség és az agyi funkciók terén.