A nap és a víz ereje: Kína erőműje radikálisan csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást

karbonsemlegesség 0 rezsi

Egyre égetőbb kérdéssé válik a kormányzatok számára, hogyan érhetik el az egyezségben rögzített karbonsemlegességet 2050-ig. Kína, akinek energiamixe nagyrészt még mindig szénalapú, az elmúlt években számos megújuló energiára alapozó tervet jelentett be. Most pedig egy rendkívül fejlett erőműrendszerről rántotta le a leplet.

Az erőmű a nap- és a vízenergia kombinációját használja, amelytől a szakértők azt várják, hogy az egész év során kiegyensúlyozott termelést biztosít majd.

A délnyugat-kínai Szecsuán tartományban, a Yalong folyó medencéjében található hárommillió kilowattos napelemfarm által termelt villamos energiát a Lianghekou vízerőműhöz csatlakoztatják, majd azt integrálják az elektromos hálózatba.

A hírek szerint ez a legnagyobb ilyen jellegű erőmű: évi kétmilliárd kilowattóra (kWh) termelési kapacitással rendelkezik, így éves szinten mintegy 700 ezer háztartás szükségletét képes fedezni.

A projekt hatalmas előrelépést jelent, ugyanis így jelentősen csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

A nap- és vízerőmű energiatermelése a hírek szerint 600 ezer tonna szén által termelt energiának felel meg, ami így több mint 1,6 millió tonnával csökkentheti az ország szén-dioxid-kibocsátását.

Ez a lépés nemcsak jelentős mértékben hozzájárul a kínai környezetvédelmi célokhoz, hanem jelentős gazdasági előnyöket is hozhat.

A rezsidíjak csökkentése és a karbonsemlegesség elérése számos háztartás és vállalkozás számára lehetővé teszi, hogy csökkentsék az energiaköltségeiket és fenntarthatóbb módon működjenek.

Ez az erőműrendszer példája lehet a világ számára, hogy hogyan lehet hatékonyan kihasználni a megújuló energiaforrásokat és csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

Remélhetőleg ez a kezdeményezés más országok számára is inspirációt jelent majd, hogy hasonló megoldásokat vezessenek be saját területeiken.

A megújuló energiák iránti fokozottabb elkötelezettség és beruházások révén a világ nagyobb léptékű átállása a fenntartható energiaforrásokra sokat tehet a klímaváltozás mérséklése érdekében.