A Google szigorítást vezet be a félrevezető hirdetések ellen

google szigorítások

Az interneten az álhírek és félrevezető hirdetések egyre nagyobb problémát jelentenek. A Chrome böngészőben már jó ideje alkalmaznak egy olyan rendszert, amely blokkolja a félrevezető hirdetéseket. Azonban, ez a megoldás eddig nem volt elég hatékony, és a Google továbbra is sokat dolgozik azon, hogy hatékonyabbá tegye a küzdelmet ezekkel a problémákkal.

Például olyan felugró ablakok, amelyek nem zárhatók be az "X" gombbal, hanem átnavigálnak minket egy másik oldalra, vagy hamis hibaüzenetek, amelyeket véletlenül leokézunk, és amelyek után olyan tartalom jelenik meg, amire egyébként nem kattintottunk volna.

Az új Chrome böngésző decemberben érkezik, és komolyabb lépéseket tesz a félrevezető hirdetések elleni harcban.

A fejlesztők egy friss blogbejegyzésben közölték, hogy az eddigi megoldás nem volt elég hatékony, ezért az új, 71-es verzióban minden egyes hirdetést blokkolni fognak azokon az oldalakon, amelyek ezeket vagy hasonló félrevezető technikákat alkalmaznak.

Ez azt jelenti, hogy az oldalakon található összes hirdetést blokkot, nem csak azokat, amelyek közvetlenül megtévesztik a felhasználókat. Az új megoldás tehát jóval agresszívabb lesz, és remélhetőleg hatékonyabb védelmet biztosít a felhasználók számára.

Az új megoldás azonban nem csak a felhasználók számára jelent védelmet, hanem lehetőséget ad az érintett weboldalak üzemeltetőinek is arra, hogy megoldják a problémákat.

Az Abusive Experiences Report eszköztár ugyanis figyelmeztetést küld azoknak a weboldalak üzemeltetőinek, amelyeken megtalálhatók a félrevezető hirdetések, és egy 30 napos türelmi időt biztosít nekik a problémás tartalmak eltávolítására.

Használata azért is fontos, mert a Google jutalmazza azokat a weboldalakat, amelyek biztonságosak. A weboldalakat rangsoroló algoritmusok tehát számítják az oldalak biztonságossági értékeit is, és ezek is befolyásolják a weboldalak helyezését a keresési találatokban.

Az érintett weboldalaknak van lehetőségük arra, hogy kiküszöböljék a problémákat, mielőtt a Google által alkalmazott büntető intézkedések érvénybe lépnének.