A Google legújabb dobása: Helyesírás-ellenőrző funkció a keresőben

helyesírás- ellenőrző

A digitalizáció térhódításával az írás és kommunikáció online térbe is áttevődött, és a helyesírás pontos használata még fontosabbá vált a mindennapi életünkben és üzleti tevékenységeink során. Az írott szó ereje meghatározó, így nem meglepő, hogy gyakran kerülünk olyan helyzetekbe, amikor egy-egy szó vagy kifejezés helyes írásmódjáról bizonytalanok vagyunk.

A helyesírás-ellenőrző szolgáltatások hatalmas segítséget jelentenek ezen a téren, és most a világ legnépszerűbb keresője, a Google is meglépte azt, hogy saját helyesírás-ellenőrző funkciót kínáljon felhasználóinak. 

Az írott kommunikáció napjainkban meghatározó szerepet játszik mindennapi életünkben és munkavégzésünk során, gyakran előfordul, hogy szavakat és kifejezéseket szeretnénk leírni, de a helyesírás vagy nyelvhelyesség kérdésében nem vagyunk biztosak.

Különösen olyan esetekben, amikor nem rendelkezünk a Magyar Helyesírás Szabályzatának aktuális kiadásával, legtöbbször nem is a bonyolult szavak okoznak problémát, hanem azoknak a helyes formájával, illetve a szóösszetételek írásával állunk hadilábon.

Az ilyen helyzetekben sokan egyszerűen csak gépelni kezdenek a keresőbe, remélve, hogy a Google segítséget nyújt majd, bár ez egy általános és gyors módszer, nem mindig nyújtja a legmegbízhatóbb eredményeket, hiszen a keresés során több hibás változat is felbukkanhat.

Az alaposabb megközelítés érdekében inkább megszokott helyesírás-ellenőrző oldalakhoz fordulunk, például az MTA hivatalos oldalához.

Mostantól azonban a Google kereső is közvetlen segítséget nyújt a helyesírás ellenőrzésében. Az új funkció nem csak az helyesírás helyességét mutatja meg, hanem azt is megmutatja, hogy a begépelt szót vagy kifejezést miként lehet kijavítani.

Az új funkció használata rendkívül egyszerű: csak írjuk be a keresősávba az ellenőrizni kívánt szót vagy kifejezést, majd aellenőrizzük le. Ha a beírtak helyesek, a kereső zöld pipával jelezni fogja, ha pedig hibásak, javaslatot tesz a helyes alakra.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy ez az új funkció jelenleg csak angol nyelven működik.