A Biztonsági tesztek új kihívása: Robotok felülmúlják az emberi teljesítményt

captcha nem vagyok robot

Az internetes biztonság és felhasználói élmény terén kulcsfontosságú szerepet játszó CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) kódok a legújabb kutatások alapján újragondolást igényelnek. A University of California kutatóinak átfogó tanulmánya rávilágított arra, hogy a robotok sokkal hatékonyabban teljesítik a CAPTCHA-teszteket, mint az emberek. A több mint 100 népszerű weboldal biztonsági rendszereit vizsgáló kutatás azonosította a CAPTCHA megszorításainak hiányosságait és az újabb megközelítések szükségességét.

A CAPTCHA-k az internetezők életében már több mint 20 éve jelen vannak, és eredeti céljuk az volt, hogy megkülönböztesse a valódi felhasználókat a robotoktól.

Azonban a robotok fejlődése az évek során azt eredményezte, hogy a tesztek könnyedén megkerülhetők lettek. Az arXiv-ben közzétett kutatás rámutat arra, hogy a robotok olyan fejlett technikákkal képesek feltörni a CAPTCHA-kat, amelyek jelentősen meghaladják az emberek teljesítményét.

A kutatás keretében 200 népszerű webhelyet vizsgáltak meg, és több mint 14 ezer tesztet végeztek 1400 résztvevő bevonásával. A robotok átlagosan 85-100 százalékos pontosságot értek el a CAPTCHA-tesztek megoldásában, míg az emberi résztvevőknek csak 50-84 százalék közötti teljesítményt sikerült elérniük.

Ez a jelentős különbség alátámasztja, hogy a jelenlegi megoldások nem képesek hatékonyan megvédeni a weboldalakat a robotoktól.

A kutatók szerint az új megközelítések szükségesek a megerősítésére, a dinamikusabb és a viselkedéselemzésre fókuszáló megoldások lehetnek a kulcs a hatékonyabb védelemhez.

Az Apple például az iOS 16, az iPadOS 16 és a macOS Ventura rendszerekben az Apple ID-alapú azonosítással könnyedén átléphetővé teszi ezeket a teszteket, ahol az adott weboldal támogatja ezt a funkciót.

Az új kutatás és az innovatív megoldások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az online térben a felhasználók és a weboldalak egyaránt biztonságosabbak legyenek a robotok által jelentett fenyegetésekkel szemben.