700 km töltés nélkül - bemutatták az CATL új akkumulátorát

catl akkumulátor

A CATL, amely a Tesla akkumulátorgyártójának egyik beszállítója, bemutatta legújabb akkumulátorát, az M3P-t, amelynek energiasűrűsége 10-20% -kal nagyobb, mint az LFP-nek.

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) – a legnagyobb kínai akkumulátorgyártó – bejelentette, hogy 2023-ban megkezdi új, saját fejlesztésű M3P anyagtechnológián alapuló Li-ion akkumulátorok tömeggyártását és szállítását.

Az új akkumulátorok jobb teljesítményt nyújtanak és kevesebbe kerülnek, mint a nikkel- és kobaltalapú társaik.

A CATL tavaly nyáron jelentette be, hogy az M3P-technológián dolgozik, amely a következő generációs akkumulátor-csomag technológiával kombinálva lehetővé teszi egy elektromos jármű 700 km megtételét egyetlen töltéssel.

Seng Ju-Csun, a vállalat elnöke elmondta, hogy az M3P-akkumulátorok nagyobb energiasűrűségűek, 10%-kal vagy akár 20%-kal nagyobb mint a normál lítium-vas-foszfát akkumulátorok és jobb teljesítményűek lesznek.

Hasonló tulajdonsággal rendelkeznek majd, mint a nikkel-mangán-kobalt összetétellel rendelkező akkumulátorok, de olcsóbbak lesznek! Ezen tulajdonságai miatt számos autógyár számára érdekes lehet.

A CATL ügyfelei közé tartozik a Tesla, a Volkswagen, a BMW és a Ford, és világszerte a elektromos járművek akkumulátorainak több mint egyharmadát szállítja.

A CATL a szilárdtest akkumulátorokon alapuló konkurens technológiával is versenyképes terméket tudott létrehozni, amelyen pl. a Toyota és a Volkswagen is dolgozik.

Az M3P-technológia nem diszruptív a jelenlegi technológiához képest, így nem teszi okafogyottá a magyarországi akkumulátor- és akkumulátor-alapanyag (rézlemez, szeparátorfólia stb.) beruházásokat.

Az új energia járművekről szóló pekingi kongresszuson felmerült az a javaslat, hogy a kínai iparág igazodjon a nemzetközi szabványokhoz.

A CATL vezetője elismeri, hogy Kína messze elmarad más országoktól, de a cél az, hogy a gyárak modernizációja révén csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást. Az iparág általános adatbázist hozott létre a vállalatok szén-dioxid-kibocsátásának rögzítésére.