320 Magyar gyermek a robotika hullámhosszán - Az FLL Program sikeressége

robotika

Az elmúlt években a STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) tudományok és a technológia iránti érdeklődés folyamatosan nőtt, és egyre fontosabb, hogy már fiatal korban megnyerjük a gyermekek figyelmét és érdeklődését ezek iránt a területek iránt. A FIRST LEGO League, vagyis az FLL egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amely éppen ezt teszi: LEGO-kockákat használva fejleszti a 4-16 éves korosztály képességeit és érdeklődését a STEM területeken.

Az FLL több célt is kitűz maga elé, az egyik legfontosabb célja az, hogy játékos és interaktív módon vezesse be a gyerekeket a programozás és a robotika világába. Ennek során nemcsak a technikai készségeket fejleszti, hanem olyan fontos képességekre is hangsúlyt fektet, mint a prezentáció, a problémamegoldás és a csapatmunka.

Magyarországon is megjelent az FLL, és ez a kezdeményezés hatalmas sikert aratott, az NI Hungary Kft. és a HelloWorld Egyesület közös munkájának eredményeként 2021-ben indult el a LEGO-alapú fejlesztés hat iskolában, majd ez a szám tíz iskolára nőtt.

Az eredmények pedig lenyűgözőek: 320 résztvevő gyermek közül 81 százalékuk azt mondta, hogy a foglalkozásoknak köszönhetően megtanulta, hogyan tervezzen és programozzon robotokat. Több mint 70%-uk pedig nagyobb érdeklődést mutat a STEM tudományok iránt, az FLL hatására 68 százalékuk vált hatékonyabbá a csapatmunkában, míg 65% javult a problémamegoldó képessége.

Azonban nemcsak a fiatalok számára kínál lehetőségeket, a HelloWorld Egyesület projektvezetője, Molnár József elmondta, hogy a program részeként a pedagógusok motiválására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Ennek eredményeként a tanárok is inspirálva végzik munkájukat, és segítik a gyerekeket az értelmes tanulás és fejlődés útján.

Az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Hosszu Róbert, szintén kiemelte az NI munkatársainak elkötelezettségét az FLL program iránt. Az NI-os szakemberek önkéntes mentorként segítik a programban részt vevő pedagógusok munkáját, megosztva szakértelmüket és tapasztalataikat.

Emellett az NI Hungary Kft. 10 millió forinttal támogatja a HelloWorld Class Pack programot, amelynek köszönhetően tíz Debrecen környéki iskola tanulói csatlakozhatnak az FLL világához, és szerezhetnek "jövőálló tudást" a szakértőktől.

Ez a kezdeményezés nem csak a jövő robotikai mérnökeinek képzéséhez járul hozzá, hanem egy olyan közösséget is teremt, ahol a tanulás és a fejlődés mindenkinek lehetőséget kínál.