32 órás munkahét? Már nem csak álom!

32 órás munkahét

Nagyon izgalmasnak ígérkezik egy új tanulmány, amely azt sugallja, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiák megfelelő alkalmazása nem csak hogy nem veszi el a munkánkat, de akár több szabadidőt is eredményezhet. A négynapos munkahétről egyre többet hallunk az elmúlt években, és már több hazai vállalat is kísérletezik ezzel a modellel.

Az Autonomy nevű kutatószervezet legújabb tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése lehet a következő lépés a hatékonyabb munkaidőmenedzsment felé.

A szervezet eredményei alapján tíz év múlva már milliók dolgozhatnak heti négy napot az MI segítségével, és mindezt változatlan fizetés mellett.

Bár a kutatás főként Nagy-Britanniára összpontosít, általános érdeklődésre tarthat számot, hiszen a megállapítások szerint 2033-ra az ország munkaképes lakosságának 28 százaléka, azaz nagyjából 8,8 millió fő, dolgozhat majd 32 órás munkahétben.

Ez nem csak a munkavállalók számára jelenthet javulást a munka és magánélet egyensúlyában, hanem a vállalatok üzleti eredményeire is pozitív hatással lehet.

Az Amerikai Egyesült Államokban végzett hasonló tanulmány szintén ígéretes eredményeket mutatott. A számok alapján 35 millió munkavállaló is részesülhet az MI által hozott előnyökből, amelyek a négynapos munkahét formájában jelentkeznek.

De miért is segítheti az MI a munkaidő csökkentését? A válasz az, hogy a különböző nyelvi modellek (LLM) bevezetése nemcsak bővítheti a munkavállalói szerepeket, de a munkafolyamatok hatékonyságát is növelheti, így összességében több szabadidőhöz vezethet.

A kutatási igazgatója, Will Stronge hangsúlyozza, hogy fontos átértékelni az MI szerepét a munka világában.

Sok tanulmány foglalkozik a lehetséges hátrányokkal, de a mostani vizsgálatuk célja az, hogy rámutasson azokra a lehetőségekre, amelyek a technológia használatával a munka és a magánélet egyensúlyának javulásához vezethetnek.