Weboldal és a SEO

weboldal seo

A keresőoptimalizálás, avagy SEO (angolul: Search Engine Optimization) célja az, hogy a weboldal a különböző keresőmotorok találati listáján minél előrébb és minél többször jelenjen meg.

Minden weboldal tulajdonosnak az az álma, hogy oldala a találati lista elején szerepel.

Hogy miért ilyen nagy a versenyhelyzet? A statisztikai adatok szerint az emberek ¾-e nem kattint tovább a keresők második oldalára, az első oldalról választ.

Ez azt jelenti, hogy a piac több mint 70%-a az első tíz helyezett között fog eloszlani. Ez az érv pedig elég meggyőző ahhoz, hogy mindent megtegyünk, hogy az elsők közt lehessünk!

Miért is olyan fontos ez? Egy jól beállított honlap megsokszorozhatja a bevételeidet, ugyanakkor ennek az ellenkezője is igaz.

Akár milliós nagyságrendű bevételtől is eleshetsz! Ha rosszak a beállítások, a Google számára szinte láthatatlan vagy!

Mivel Magyarországon a keresők több mint 90%-a a Google-t használja, ezért elsődlegesen ezt vizsgáljuk.

Mivel a Google algoritmus folyamatosan változik ez egy véget nem érő folyamat, állandó frissítést, napra készséget jelent.

A keresőoptimalizálás folyamatai:

  • Kulcsszókutatás: megfelelő szavak megtalálása kulcsfontosságú ahhoz, hogy megtudjuk, hogy célpiacunk milyen kifejezéseket használ
  • Hibák feltárása
  • Technikai beállítások: mobilbarát nézet, gyorsaság, duplikációk megszüntetése, szemantikus HTML
  • Minőségi tartalomépítés: egyértelmű, releváns információkat tartalmazzon. Érdemes a szöveget úgy megírni, hogy azt előtte alapos kutatás előzze meg, egyenletesen tartalmazza a kulcsszavakat. Fontos, hogy érdekes legyen, szeresség az olvasók.
  • Linképítés: ebben a folyamatban különböző linkek a honlapunkra mutatnak más weboldalokról.
    Ez azért fontos, mert a Google a rangsorolásnál nem csak az oldal tartalmát figyeli, hanem az odamutató linkeket is. Ezzel a technikával új látogatókat is szerzünk pl.: vendégblogolás
  • Kiváló weboldal fejlesztése, amely hozzásegít ahhoz, hogy látogatókból ügyfelek legyenek.

A SEO 3 nagy területét különböztetjük meg:

Technikai SEO:

Ez az első lépés! A weboldalak működésének optimalizálását jelenti, ide tartozik az oldal sebességének beállítása, mobilbarát nézet, átirányítások, belső linkek.

Tartalmi / On-page SEO:

az oldal tartalmi felépítését jelenti és annak optimalizálását. A Google nagy figyelmet fordít az oldalon megjelenő szövegekre, minőségi tartalmakra. Ehhez a folyamathoz tartozik a kulcsszókutatás és a megtalált szavak megfelelő beépítése a szövegbe.

Off-page SEO:

Míg az On-page SEO teljes mértékben az oldalon történik, addig Off-page SEO az oldalon kívüli tevékenységeket jelenti. Ide tartozik például a linképítés, amelynek a legfontosabb célja, hogy más, hiteles oldalak hivatkozzanak a te weboldaladra.