Miért van szükség a Google Analytics-re?

google analytics

A Google Analytics egy ingyenes webes analitikai eszköz, amely lehetővé teszi az oldal tulajdonosainak és üzemeltetőinek, hogy megértsék, hogy hogyan használják az oldalukat az látogatók.

Adatokat gyűjt például a látogatások számáról, az oldalmegtekintések számáról, a látogatások hosszáról, a demográfiai adatairól stb.

Az ezekből származó információk összegzése segítenek abban, hogy hogyan lehet javítani az oldalunkat, hogy jobban kiszolgálják a látogatóik igényeit, és hogy hogyan növeljék a forgalmát és hatékonyságát.

Egyszerűnek tűnő program, de nem az! Rengeteg adatot tartalmaz és tudni kell, hogy melyik a fontos számunkra, melyek azok, amelyeknek alakulását érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni.


Íme néhány példa a Google Analytics-ban található legfontosabb adatokra:

1, Látogatói adatok:

Az adatokat a látogatók demográfiai adatai, az ország, a város, a böngésző típusa, a rendszerkörnyezet és még sok más adat alapján gyűjti össze.

Például követi, hogy a látogatók melyik oldalakat nézik meg, mennyi ideig vannak az oldalon, melyik oldalakról hagyják el azt stb.

Ez az információk megmutatják a gyenge pontokat és segíthetnek abban, hogy hogyan javítsák az oldal tartalmát, optimalizálják a felhasználói élményt és növeljék az oldal konverzióit.

2, Az oldal teljesítménye:

Az oldal teljesítményéről szóló adatok az oldal megtekintések számáról, az oldal váltások számáról, a látogatások hosszáról és a k bounce rate-ről (azaz arról, hogy a látogatók hány százaléka csak egyetlen oldalt tekint meg és azonnal elhagyja az oldalt) ad tájékoztatást.

3, Forrásadatok:

Az adatokat a látogatók forrásáról gyűjti össze, például a keresőmotorokról, a hivatkozó oldalakról, a közösségi médiáról és a direkt látogatásokról.

Például, ha az oldal tulajdonosa látja, hogy a látogatók többsége a keresőmotorokból érkezik, akkor az oldal optimalizálható a keresőoptimalizálási stratégiák, például az organikus keresési találatokra való optimalizálással vagy a Google AdWords hirdetésekkel.

4, Konverziók:

A konverziók a legfontosabbak. A konverziók azt jelentik, hogy a látogatók hogyan válnak az oldal felhasználóiból ügyfelekké.

Az Analytics nyomon követi, hogy a látogatók hogyan interakcióznak az oldallal, és hogyan alakulnak az ebből a kapcsolatból származó konverziók.

Ez lehet például vásárlás, regisztráció, letöltés vagy bármilyen más olyan cselekvés, amely az oldal tulajdonosainak és üzemeltetőinek fontos.

A program nagyon fontos minden vállalkozás számára, testre szabásával sikeresen elérhetjük, hogy az oldalunk hatékonyságának és forgalmának növekedését, csökkenthetjük a visszafordulási arányt.