Itt a Google legújabb újítása: Az adatvédelem és a célzott hirdetések összehangolása az interneten

google

A Google mostanában bevezeti új követési megoldását. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott a harmadik felek által használt internetes sütik kérdése. Ezek a technológiák lehetővé teszik a weboldalak üzemeltetőinek, hogy folyamatosan nyomon kövessenek minket az interneten, és személyre szabott, célzott hirdetéseket jelenítsenek meg a tevékenységünk alapján. Ez a módszer egyre nehezebben elfogadható a nyilvánosság számára, így a Google, amely a piacvezető Chrome böngészőt működteti, növekvő nyomás alatt áll, hogy tegyen valamit a magánszféra védelmében. Azonban a keresőóriás bevételének jelentős része a célzott hirdetések értékesítéséből származik, így a követés teljes tiltása nem volt elfogadható megoldás.

A Privacy Sandbox bevezetése lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók továbbra is élvezhessék a személyre szabott hirdetéseket anélkül, hogy a tevékenységüket minden lépésben nyomon követnék. Ehelyett a Google saját rendszerében értékeli az érdeklődési kategóriákat, ami adataink biztonságosabb kezelését eredményezi.

Ez a lépés a Google részéről az adatvédelem javítását és a felhasználók magánszférájának védelmét célozza. 

A Privacy Sandbox bevezetése az adatok tárolására vonatkozó szigorú szabályokkal jár, a Google ígérete szerint a felhasználók érdeklődési kategóriáit és a gyűjtött adatokat 30 nap elteltével automatikusan törli.

Ez azt jelenti, hogy az adatok nem maradnak meg hosszú távon, és így csökkenti a felhasználók nyomon követésének kockázatát.

A reklámok teljesítményével kapcsolatos jelentésekben csak olyan anonim információk oszthatók meg, amelyek nem azonosítják egyedi személyeket. Ez biztosítja, hogy a felhasználók adatai ne legyenek kitéve a harmadik felek számára.

Az új követési megoldás bevezetése a Google részéről lépés az adatvédelem és a felhasználói magánszféra irányába.

Fontos megjegyezni, hogy a felhasználóknak továbbra is lehetőségük van elutasítani a Privacy Sandboxot és a követést. Ez lehetőséget ad a felhasználók számára arra, hogy maguk döntsék el, milyen személyre szabott hirdetéseket szeretnének látni, és hogyan kezeljék az adataikat az interneten.