Végük a kanapéhuszároknak!

cyberbulling

Magali Berdah, a francia influenszer, nemrégiben jelentős győzelmet aratott egy komoly jogi ügyben, ami az online zaklatás, vagy más néven cyberbullying problémájára világított rá.

Az ügyben összesen 28 személyt marasztalt el a bíróság, akik a hölgy különböző közösségi média platformjait gyűlölködő kommentekkel árasztották el. Ezeket a kommenteket az egyébként híres rapper, Booba ösztönözte rajongóin keresztül – legalábbis erre a következtetésre jutottak Berdah jogi képviselői.

A bíróság a vádlott számára jelentős börtönbüntetéseket rótt ki, 4 és 18 hónap közötti időtartamokra. Bár néhányuk számára a büntetést felfüggesztették, másoknak ténylegesen rácsok mögé kell vonulniuk, mert nem tudták visszafogni magukat, és gyűlölködő megjegyzéseket tettek a komment szekciókban.

Az ítélet nem csupán börtönbüntetésekre korlátozódott: a bíróság további bírságokat és kártérítéseket is kiszabott rájuk. Ezek az összegek nem kis mértékűek, összesen 700 eurót és további 54 000 eurót – ami forintba átszámolva nagyjából 276 ezer és 21,3 millió forintnak felel meg.

Ez a jogi precedens jelentős lépést jelent a cyberbullying elleni küzdelemben, és kiemeli a közösségi média felelősségét a gyűlölködő tartalmak terjedésében.

A bírósági döntés egyértelmű üzenetet küld azoknak, akik a virtuális térben bántalmaznak vagy zaklatnak másokat, és hangsúlyozzák a szavak erejét és a digitális kapcsolattartás felelős használatának fontosságát.

A közösségi média platformoknak is fel kell ismerniük a felelősségüket és aktívan tenniük kell a cyberbullying ellen, hogy a felhasználóik biztonságban érezzék magukat és élvezhessék a közösségi média előnyeit.