Védd meg adataidat az tolvajok ellen!

Az elmúlt évtizedben egyre nehezebbé vált a mobiltolvajok dolga az okostelefonokkal, melyeket jellemzően erős jelszavakkal és biometrikus azonosítással védenek, így a telefonok eltulajdonítása már nem jelenti automatikusan az információk elérését.

Továbbá az okostelefonok gyártói és a szolgáltatók is létrehoztak olyan funkciókat, amelyek lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy távolról töröljék, illetve megtalálják az eltűnt vagy ellopott készülékeiket.

Ilyen például az Apple "Find My" funkciója, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nyomon kövessék az iPhone-jukat, és távolról töröljék adataikat, ha az eltűnik vagy ellopják.
Az Android készülékek szintén rendelkeznek hasonló funkciókkal, mint például a Google "Find My Device" funkciója. 

Az adatvédelem és a biztonság további szempontjai közé tartoznak a biztonsági frissítések és a rendszeres mentések is, amelyek segítenek a felhasználóknak adataik védelmében és helyreállításában.
Mindezek az intézkedések megnehezítik a mobiltolvajok dolgát és növelik a tulajdonosok biztonságát és védelmét.

Manapság nem csak a telefonunk van veszélyben az adathalászok és tolvajok elől, a céljuk az, hogy hozzáférjenek az banki és más pénzügyi adatokhoz, és ezeket használva lopják el az áldozatok pénzét.

Ennek érdekében a különféle trükköket alkalmaznak, például hamis weboldalakat hoznak létre, amelyek az eredetinek látszanak, és így át tudják venni az áldozatok bejelentkezési adatait.

Emellett phishing e-maileket is küldenek, amelyekkel megpróbálják rávenni az áldozatokat arra, hogy megadják a személyes vagy pénzügyi adataikat. Az áldozatoknak fontos odafigyelniük a biztonsági óvintézkedésekre, például a jelszóvédelemre és az adatvédelemre, hogy meg tudják védeni magunkat.




Íme, néhány jótanács, hogy amelyekkel megnehezítheted a tolvajok dolgát és megőrizheted az adataidat:


  1. Állítsd be a telefonon a képernyőzárat és/vagy az ujjlenyomat-azonosítást, így a tolvajok nehezebben tudják majd feloldani a készüléket.

  2. Használj erős jelszavakat és változtasd meg őket rendszeresen, különösen azoknál a fiókoknál, amelyek banki vagy egyéb érzékeny információkat tartalmaznak.

  3. Telepíts biztonsági szoftvert a telefonra, amely segíthet a lopás esetén a telefon nyomkövetésében, adatok visszaállításában és a tolvajok kilétének azonosításában.

  4. Ne oszd meg a telefonon tárolt érzékeny információkat nyilvános Wi-Fi hálózatokon, mert ezek nem biztonságosak.

  5. Ne kattints gyanús linkekre vagy nyiss meg kétes tartalmakat, amelyek esetleg fertőző programokat tartalmazhatnak.

  6. Használj kétlépcsős azonosítást

    Ne hagyd a "Megjegyez" opciót bekapcsolva az egyes alkalmazások belépési adataira, mert ez könnyen feltörhető lehet.

  7. Ha elveszíted a telefontt, azonnal jelentse az esetet a szolgáltatónak és a rendőrségnek.

Ezek az egyszerű lépések segíthetnek megvédeni a mobiltelefont és a személyes adatokat a lopástól és az adathalász támadásoktól.