Újabb területen segít az MI

földrengés MI

A földrengés-előrejelzés pontossága és precizitása mindig is fontos tudományos kihívás volt. A mesterséges intelligencia (MI) most olyan technikaként kerül vizsgálat alá, amely javíthatja képességeinket ezen a kritikus területen. A mesterséges intelligencia képes nagy mennyiségű szeizmikus adat elemzésére, és olyan mintákat vagy anomáliákat azonosíthat, amelyeket az emberi elemzők esetleg nem vesznek észre. Ezáltal a gépi tanulási algoritmusok segíthetnek a kutatóknak a földrengésminták elemzésében és az előrejelzés javításában.

Magas valószínűség

Néhány MI modell képes megbízhatóan előrejelezni földrengéseket azzal, hogy elemezi a geológiai paramétereket és korábbi szeizmikus adatokat. Ezek a modellek megpróbálják kiszámítani, hogy egy adott időszakban milyen valószínűséggel történnek földrengések bizonyos területeken.

Azonban az előrejelzések gyakran túl általánosak ahhoz, hogy valós időben használhatók legyenek, fontos tudni, hogy a földrengések előrejelzése rendkívül nehéz feladat, mivel azokat a földkéreg mélyén lévő tektonikus lemezek mozgása okozza, amely számos változóval és bizonytalansággal jár.

Az austini Texasi Egyetem (UT) kutatói egy olyan mesterségesintelligencia-algoritmust teszteltek, amely a földrengések 70 százalékát pontosan megjósolta egy héttel előre. A kísérletek hét hónapon át zajlottak Kínában, és ezek az eredmények reményt adnak arra, hogy végre elérhetővé válhat egy megbízható rendszer a földrengések előrejelzésére.

 „Még nem vagyunk közel ahhoz, hogy a világ bármely pontjára előrejelzéseket készítsünk, de amit elértünk, az azt mutatja, hogy amit lehetetlennek hittünk, elvileg megoldható probléma.” - mondta Szergej Fomel, az UT Gazdasági Geológiai Hivatalának professzora, a kutatócsoport egyik tagja. 

Az MI-rendszer 14 földrengés helyét mintegy 300 kilométeres pontossággal jelentette előre, és közelítőleg a valós erősséggel. A rendszer mindössze nyolc téves figyelmeztetést generált, és egyetlen földrengést hagyott ki.

Felkészülés a Földrengésekre

„Az ember nem látja előre a földrengéseket”, mondta Alexandros Savvaidis, az iroda Texas Szeizmológiai Hálózat Programját vezető kutató. „Ezredmásodperceken múlik, és az egyetlen dolog, amit irányítani tudsz az, hogy mennyire vagy felkészült. Még a 70 százalék is óriási eredmény, amely segíthet a gazdasági és emberi veszteségek minimalizálásában, és világszerte drámaian javíthatja a földrengésekre való felkészültséget”.

A kutatók most olyan régiókban szeretnék kipróbálni modelljüket, ahol erős szeizmikus aktivitás van, például Kaliforniában, Olaszországban, Japánban, Görögországban, Törökországban és Texasban.

Az ilyen sok adaton való gyakorlás lehetővé tenné a modell számára, hogy tovább javítsa az előrejelzési pontosságát és a helyszínbecsléseket.

A közelmúltban a Google is elindította biztonsági rendszerét Indiában, ami további lépés a földrengés-előrejelzés és a katasztrófák elleni védelem irányában.

A mesterséges intelligencia felfedezése a földrengések terén komoly előrelépést jelent, és reményt adhat a jövőbeni, pontosabb és hatékonyabb földrengés-előrejelzési rendszerek kifejlesztésére.