Új termékkategóriákkal bővült az Árfigyelő

árfigyelő

Magyarországon a táplálkozás egyre inkább a tudatosság és az egészségtudatosság irányába mozdul el, különösen az ételallergiákkal vagy intoleranciákkal élők számára. Az élelmiszeriparban bekövetkező változások és az egészséges táplálkozás iránti növekvő igények következtében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online árfigyelő rendszer tovább bővül, kiszolgálva azokat, akik speciális étrendre szorulnak.

Az élelmiszer-intoleranciával vagy élelmiszer-allergiával élők számára ez az újítás egy hatékony eszköz lehet, amely segít a megfelelő termékek kiválasztásában és a költséghatékony vásárlásban.

Magyarországon több mint hárommillió ember él élelmiszer-intoleranciával vagy élelmiszer-allergiával, és számukra kifejezetten hasznos lesz az online árfigyelő, amely a Gazdaságfejlesztési Miniszter 74/2023. (XII. 29.) GFM rendelete értelmében további 16 termékkategóriával bővül.

Az új kategóriák között szerepelnek az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint a marhahús is.

Ennek eredményeként január közepétől már összesen 78 termékkategóriában lehet összehasonlítani a napi árakat, ezzel könnyítve meg a vásárlók döntését.

A kormány kezdeményezése révén az online árfigyelő 2024-ben is elérhető marad a magyar vásárlók és családok számára, biztosítva ezzel az árak átláthatóságát és hozzájárulva az árak folyamatos csökkentéséhez.

Az online árfigyelő rendszer és a kormányzati intézkedések együttes hatása alig hat hónap alatt hatodára csökkentették az élelmiszer-inflációt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az élelmiszerek áremelkedése 2023 novemberében 7,1 százalék volt, ami jelentős visszaesést mutat a 2022 decemberi 44,8 százalékos adathoz képest.

Az Árfigyelő által monitorozott termékkategóriák több mint 80 százalékában csökkentek az árak a július 1-jei indulás óta, amely tovább erősíti az online árfigyelő pozitív hatását a vásárlói pénztárcákra.

Az árak folyamatos figyelemmel kísérése és összehasonlítása révén a magyar családok mostantól még tudatosabban vásárolhatnak és spórolhatnak az élelmiszerkiadásaikon.

Az itt bemutatott fejlesztés az élelmiszerpiac dinamikáját és az élelmiszerek árainak alakulását is jelentősen befolyásolja, a vásárlók mostantól tudatosabban választhatnak az egészséges és a saját ételintoleranciájuknak megfelelő termékek között, miközben az online árfigyelő továbbra is az árak átláthatóságát és versenyképességét biztosítja a magyar piacon.

A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett rendszer így nem csupán egy egyszerű árfigyelő, hanem egy olyan eszköz, amely a vásárlók és a piac szempontjából is előnyös fejlesztést hozott létre.