Új képszerkesztőt fejlesztett ki az Adobe

adobe képszerkesztő

Az Adobe bejelentette saját képalkotó mesterséges intelligenciáját, a Firefly-t, amely nem az internet egészéből, hanem csak a hivatalosan elérhető munkákból tanulta a modelljét - írja a Gizmodo. Ezzel a megoldással az Adobe megelőzte a nagyobb versenytársakat, mint például a Google-t vagy az Nvidia-t.

A béta verzióhoz már lehet kérni hozzáférést, azonban a nagy érdeklődés miatt problémák merülhettek fel a feliratkozási oldal elérhetőségével kapcsolatban.

A szolgáltatás kezdetben csak online lesz elérhető, működése pedig hasonló lesz a többi képgenerátorhoz: beírunk egy részletes parancsot, és pár másodperc múlva meg is kapjuk a képet.

Az Adobe azonban egy további újítással szolgál: a kép egyes tulajdonságait, például a képarányt, a megvilágítást vagy akár a művészeti stílust is utólag megváltoztathatjuk. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók személyre szabott, teljesen egyedi képeket hozzanak létre.

Az Adobe Firefly két eszközből áll: egy szöveges parancsokkal vezérelhető képgenerátorból és egy stilizált betűket előállító algoritmusból.

A gyártó szerint nem az internet egészéből, hanem hivatalosan elérhető munkákból tanítottak be, ez azt jelenti, hogy a program nem lopja el a független alkotók munkáját. 

Az Adobe eddig kimondottan távol maradt a mesterséges intelligenciát használó képgeneráló programoktól, annak ellenére, hogy az Adobe Stock szolgáltatása az egyik legnépszerűbb stock fotószolgáltatás a piacon.

A Firefly megjelenésével a cég felajánlotta, hogy pénzt fizet azoknak az alkotóknak, akik hozzájárulnak képeikkel az algoritmus fejlesztéséhez.

Ez valóban jó hír lehet az alkotóknak, akik érdeklődnek az ilyen technológiák iránt és szeretnék támogatni a fejlesztést.

A pontos részletekről azonban még nem tudni sokat, mivel az Adobe jelenleg dolgozik azon, hogy kidolgozza a legjobb opciókat az alkotók számára.

Azonban az már most biztos, hogy az Adobe nagy hangsúlyt fektet a művészek jogainak tiszteletben tartására és arra, hogy megfelelő kompenzációt biztosítson nekik.