Robotkutyák fedezik fel majd a Holdat

űrkutya

Egy csapat kutató különféle bolygófelszíneken, beleértve a Hold krátereit, azon dolgozik, hogy kutyaszerű robotokat tanítsanak navigálni.

A NASA támogatásával a projekt egyik fő célja, hogy olyan technológiát fejlesszenek, amely lehetővé teszi a robotok számára, hogy hatékonyan mozogjanak kihívást jelentő terepeken.

A Spirit nevű robot tesztelése során a Mount Hoodon próbálták ki a robot mozgását különböző talajokon, beleértve a mozgó talajat, a havat és a sziklákat, ami hatalmas előrelépést jelent a bolygófelszínek felfedezésében.

Feifei Qian, a projekt vezetője és a USC Viterbi School of Engineering tanára elmondta, hogy a robotoknak gyorsan kell reagálniuk a talaj jellemzőire, és alkalmazkodniuk kell a környezetükhöz.

A Spirit felkészítése az űrfelfedezésre több szakértőből álló csapat munkájának eredménye. A LASSIE projekt keretében a kutatók tapasztalatokat szereztek a különböző tereptípusokról, és fejlesztették a robotok mozgási képességeit az űrkutatásban való alkalmazás céljából.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a Spirit képes érzékelni az egyenetlen talajt és alkalmazkodni a környezethez.

A Mount Hoodon végzett tesztek során rögzített adatok segítenek a robotoknak abban, hogy felkészüljenek a jövőbeli, még ismeretlen bolygófelszínek felfedezésére.

A csapat jövőbeli tervei közé tartozik további robotok fejlesztése és a Holdra telepített robotcsoportok együttműködésének lehetővé tétele.

A TRUSSES projektnek nevezett kezdeményezés célja, hogy a robotok egymással kommunikálva és információkat cserélve hatékonyabban tudjanak küzdeni a nehéz terepviszonyokkal és feladatokkal.

Qian továbbá elmondta, hogy a robotok képesek lesznek összeállni és alkalmazkodni egymáshoz, például térképeket készíteni a terepviszonyokról és kockázatbecslést végezni. Ez a fejlesztés lehetővé teszi majd, hogy a robotok csoportosan fedezzék fel az űrben található különböző bolygófelszíneket, és közösen gyűjtsenek információkat az űrkutatás számára.

A kutatók szerint ezek a robotok korszerű technológiát képviselnek, amely lehetővé teszi a mozgásfolytonosságot és a rugalmasságot még a legkeményebb körülmények között is.