Magyarországon töretlen a kereslet az informatikusok iránt: Magas fizetések és karrierlehetőségek a fókuszban

kereslet informatikus

Az IT-szektorban munkát vállalók iránti kereslet továbbra is erős Magyarországon, annak ellenére, hogy a gazdasági helyzet bizonytalan. A tavaly végzett junior informatikusok átlagos havi bruttó jövedelme 561 ezer forint, míg a tapasztaltabb szakemberek akár egymillió forint felett is kereshetnek havonta.

Emellett az IT-cégek extra juttatásokkal is segítik dolgozóikat. Az IT területén dolgozók iránti kereslet nem újdonság, hisz a munkakör vonzó lehetőségeket kínál, az átlagos jövedelmek jóval magasabbak az átlagnál.

Egy felmérés szerint a 3-6 hónapos képzéseken végzett válaszadók átlagosan bruttó 561 ezer forintot keresnek havonta (nettó 370 ezer forint kedvezmények nélkül számolva), míg az összes 2017 óta végzett válaszadó jelenlegi átlagos bruttó havi jövedelme már 806 ezer forint (nettó 536 ezer forint kedvezmények nélkül).

A 3-6 éve végzettek, akik nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, átlagosan bruttó 1,06 millió forintot visznek haza havonta (nettó 705 ezer forint kedvezmények nélkül), míg a már seniorként dolgozó résztvevők átlagosan havi bruttó 1,3 millió forint fizetésre tesznek szert (nettó 865 ezer forint kedvezmények nélkül). Az adatok alapján látható, hogy a tapasztalat és a szakmai előmenetel jelentős béremelkedéssel jár az IT-szektorban.

A felmérés rávilágít arra is, hogy a válaszadók jelentős része, extra bónuszt, előrehozott béremelést vagy más egyszeri támogatást kapott a cégüktől a jelenlegi gazdasági helyzet miatt.

A kutatás továbbá azt is megmutatja, hogy a karrierváltásra törekvőket nemcsak a jövedelem, hanem a szakmai fejlődés és az előrelépés is motiválja. A legalább négy éve végzettek 69,8 százaléka medior pozícióban dolgozik, míg további 25,6 százalékuk senior pozícióban található.

A felmérés során az elmúlt hat évben végzetteket is arról kérdezték, hogy van-e lehetőségük külföldön, vagy külföldön működő cégnél távmunkában dolgozni a jelenlegi szaktudásukkal és tapasztalatukkal. Az válaszadók 83,2 százaléka igennel válaszolt, míg az összes válaszadó 97,2 százalékának van lehetősége home office-ban dolgozni.

A válaszadók közül a 2022-ben végzettek 84,4 százaléka maximum egy hónapon belül helyezkedett el IT-területen, míg a maradék 9,4 százalékuk legfeljebb két hónapon belül talált munkát, a fennmaradó 6,2 százalékuknak is sikerült munkalehetőséget találnia fél év alatt.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy az IT-szektorban továbbra is egyaránt erős a kereslet a junior és a tapasztalt informatikusok iránt is Magyarországon. A magasabb jövedelmek, a szakmai fejlődési lehetőségek, valamint az előrelépési és külföldi munkavállalási lehetőségek vonzóvá teszik a munkavégzést a mind pályakezdők mind pedig a tapasztalt szakemberek számára.