Lépések a jövő oktatásáért: Közel 140 ezer laptopot vásárolt a Klebelsberg Központ

laptop

A Klebelsberg Központ által vásárolt 140 ezer laptopnak, amelyeket darabonként nagyjából nettó 180 ezer forintért szereztek be, fontos szerep jut a digitális oktatás támogatásában.

Az összesen bruttó 33 milliárd forint értékű beruházás célja az, hogy az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamon tanuló iskolások egyenlő hozzáféréssel rendelkezzenek a digitális oktatáshoz.

A beruházás során a Klebelsberg Központ nem pusztán a legjobb teljesítményű gépeket kereste, hanem elsősorban olyan laptopokat választott, amelyek megfelelnek az iskolások igényeinek és használati körülményeinek.

Négy különböző modell került beszerzésre hazai beszállítóktól, mindegyikük az előírt minimum specifikációknak felel meg, beleértve az 11 hüvelykes, érintésérzékeny kijelzőt, Intel Pentium Silver N6000 processzort, 4 gigabájt DDR4 memóriát, 128 gigabájt SSD-t és más alapvető tulajdonságokat.

Az ASUS BRF1100F, a Dell Latitude 3140, a Lenovo 300w Gen 4 és a HP Pro x360 Fortis 11 G11 modellek széles választékát kínálják az iskolások számára.

Az ár, ami körülbelül 180 ezer forint nettó, reálisnak tekinthető, különösen figyelembe véve, hogy érintőképernyős és extra strapabíró modellekről van szó.

Erdős Márton, a PCW főszerkesztője, hangsúlyozta, hogy a laptopok kiváló minőségű eszközök, azonban a digitális oktatás hiánya és a rendszer felkészületlensége okozza a problémát.

A digitális tananyag hiánya, a tanárok és diákok felkészületlensége, valamint a hiányzó tájékoztatás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a notebookok jelenleg még csak néhány diák által és többnyire önszorgalomból használhatók a tanulás során.

A PCW főszerkesztője arra hívja fel a figyelmet, hogy a digitális oktatás bevezetése a tanárok és szülők részéről is megfelelő felkészültséget és tájékoztatást igényel. A témával kapcsolatos további részletekért és véleményekért érdemes elolvasni a linkelt cikket és meghallgatni az említett Millásreggeli adást, ahol Erdős Márton ismerteti álláspontját.