Európai összefogás az MI felelős szabályzására

megállapodás

Az Európai Unióban zajló mesterséges intelligencia (MI) szabályozási folyamat gyorsulni látszik, Németország, Franciaország és Olaszország megállapodásra jutottak abban hogy hogyan kellene szabályozni az MI-t. A három ország támogatja az önkéntes kötelezettségvállalások bevezetését mind a nagy, mind a kis MI-szolgáltatók számára az EU-ban. Ez az egyezség várhatóan lendületet ad az európai szintű tárgyalásoknak, amelyek jelenleg az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az EU Tanács között folynak az MI szabályozásáról.

A dokumentumban foglaltak szerint a magatartási kódexnek és az átláthatósági szabályoknak minden MI-szolgáltató számára kötelezővé kellene válniuk, hogy elkerüljék a versenytorzítást és az ügyfelek bizalmának csökkenését.

Az Európai Parlament által benyújtott "AI Act" javaslat az innováció ösztönzésére és a biztonsági kockázatok minimalizálására összpontosít, ugyanakkor figyelemmel kíséri a diszkriminációs kockázatokat. A dokumentumban foglaltak szerint a magatartási kódexnek és az átláthatósági szabályoknak minden MI-szolgáltatóra kötelezővé kell válniuk, hogy egyenlő feltételeket teremtsenek az iparágban.

A javaslat kezdetben nem irányoz elő szankciókat, azonban hosszabb távon, ha a kódex megsértését tapasztalják, szankciórendszert javasolnak, a tervezett szabályok betartását egy jövőbeni európai hatóság felügyelné.

Németország kifejezte, hogy a szabályozásnak nem magát a mesterséges intelligenciát, hanem annak alkalmazását kellene szabályoznia, és nem szükséges külön szabályokat alkotni azoknak a MI-modelleknek, amelyek még nincsenek használatban vagy bevezetésre váróak.

A német, francia és olasz kormányok digitális csúcstalálkozót tartanak a témában, és az MI-szabályozás is napirendre kerül a német-olasz tárgyalásokon Berlinben.

Ezen intézkedések célja a mesterséges intelligencia felelős és etikus fejlődésének biztosítása az európai térségben.