Elstartolt a fizetős Facebook az USA-ban

Facebook USA

Az Egyesült Államokban a Meta bejelentette, hogy elindítja előfizetéses szolgáltatását a Facebook és az Instagram felhasználók számára, amelynek keretében a felhasználók havi díjért kaphatják meg a kék pipát a nevük mellé.

A kék pipa egyfajta hitelesítést jelent, és azt jelzi, hogy a fiók valódi, ellenőrzött és megbízható. A szolgáltatás havi 12 dollárba kerül, ami nagyjából 4300 forintnak felel meg. A szolgáltatás díja az iOS és Androidos-eszközökön 15 dollár lesz, az Apple és  Google jutaléka miatt.

Az előfizetők számára azonban nem csak a kék pipát kínálja a Meta, hanem számos más előnyt is biztosít.

Például jobb elérést kapnak a posztjaikhoz, ami azt jelenti, hogy több ember látja majd azokat, mellett extra védelmet is kapnak a profil eltulajdonítása ellen, valamint közvetlen hozzáférést az ügyfélszolgálathoz. 

Az előfizetéses szolgáltatás bevezetése azt mutatja, hogy a Meta egyre inkább azon dolgozik, hogy a felhasználók számára értéket nyújtó szolgáltatásokat kínáljon, és nemcsak a felhasználók adatait használja fel a hirdetők számára.

Ez a lépés hasonló a Twitter által bevezetett megoldáshoz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy előfizessenek különféle szolgáltatásokra, például a különleges emoji-kra és extra tartalmakra.

Ezek az előfizetések bevezetése egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mert olyan extra tartalmakat kaphatnak az ügyfelek amelyek az ingyenes verzióban nem érhető el, emellett biztosabb bevételi forrást is jelentenek a vállalatok számára, mint a hirdetések.

Azonban ez a szolgáltatás sem kerülheti ki a kritikát, többen úgy érzik, hogy növeli a szakadékot a tehetősebb és kevésbé tehetősebb réteg között többek közt azért, mert az előfizetők posztjai jobb elérhetőséget kapnak.

Ez különösen problémás lehet a szervezetek és az egyének számára, akik fontosnak tartják, hogy hiteles és megbízható látszatot keltsenek a közösségi média platformokon.

Pontos időpont még nincs meg, hogy mikor kezdik bevezetni a szolgáltatást Európában.