Digitális Állampolgárság Program a mobilodon

digitális állampolgárság

Jövő július és szeptember között elindul a Digitális Állampolgárság Program, amely forradalmian újítja meg az azonosítást, igazolványokat és az állammal való interakciót. A program mögötti elgondolás szerint a világ digitalizációjának következő lépése az, hogy az emberek a mobiltelefonjuk segítségével intézzék mindennapi ügyeiket.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezető minisztere, hangsúlyozza, hogy a digitális állampolgárság meghatározó lesz a jövőben, mivel a felhasználók bármikor igazolhatják személyazonosságukat egyetlen érintéssel, és egy központi mobilalkalmazás segítségével rendezhetik a kötelességeiket az állam felé.

Rogán azt prognosztizálja, hogy jövőre már több mint egymillió, míg 2025-re három-öt millió ember használja majd ezt az innovatív rendszert.

Az új program alapelve az, hogy minden olyan adat, amely az állammal kapcsolatos, végül is az állampolgár tulajdona, és az állampolgár dönthet arról, hogy ezeket az adatokat felhasználhatják-e. Az új rendszer két fő ügyintézési típust vezet be: az életesemény alapú és az e-Papír alapú ügyintézést.

Az életesemény alapú ügyintézésben a leggyakoribb ügyek, mint például a születési anyakönyvi kivonatok és autóátírások kapcsolódnak hozzá, és a tervek szerint ezek már 2025-ben egyszerűen elérhetőek lesznek. Ennek lényege, hogy az ügyintézést mindössze egy gombnyomással lehet majd elindítani, és a szükséges dokumentumokat az állam intézi.

A digitális állampolgárság részeként még novemberben benyújtják a törvényi szabályozásokat az Országgyűlésnek, és Rogán azt szeretné, ha a jogszabályt még december közepéig elfogadnák, így 2023-ban már hatályba is léphetne.

2024-ben kerül bemutatásra a Digitális Állampolgár mobilalkalmazás, amely az "állam központi elérését" biztosítja. Első lépésben mindenki, aki már regisztrált az ügyfélkapun, értesítést kap, hogy töltse le ezt a mobilalkalmazást.

Rogán szerint 2025-re már az összes tízezer feletti esetszámú ügyet digitálisan lehet majd intézni, és az életesemények közül a születéshez és az autóátíráshoz kapcsolódó ügyek is digitálisan elérhetőek lesznek.

Emellett terveik között szerepel a piaci szereplők bevonása, hogy banki és biztosítási ügyek is könnyedén intézhetők legyenek ezen a központi mobilalkalmazáson keresztül.

Rogán Antal véleménye szerint a digitális állampolgárság nem csak az emberek, hanem az állam számára is kötelezettséget jelent arra, hogy igazi digitális állammá válik, és versenyelőnyt nyújt a magyar gazdaság minden ágazatának.