Decembertől hatályba lép az inaktív Gmail fiókok törlése

gmail fiók törlése

December beköszöntével életbe lépett a Google tavasszal bejelentett, inaktív fiókokat érintő szigorítása. Az új szabályozás értelmében azok a felhasználók, akik huzamosabb ideig nem lépnek be a Gmailbe, Google Drive-ba vagy más vállalati szolgáltatásokba, elveszítik hozzáférésüket, és a fiókhoz kapcsolódó összes tartalmuk törlésre kerül.

A Google már három éve jelezte be az inaktív fiókokra vonatkozó szabályozás tervezetét, amit az elmúlt hónapokban véglegesítettek. A decemberi hatályba lépéssel a vállalat törli azokat a fiókokat, melyek tulajdonosai egy ideje nem léptek be.

A Google érvelése szerint az elhagyatott fiókok sérülékenyek, és azok tulajdonosai esetlegesen észre sem veszik, ha megpróbálják feltörni azokat, majd visszaélnek adataikkal.

Az inaktív fiókoknak azok a fiókok minősülnek, amelyekbe két éve nem léptek be.

Ezekben esetekben törlik a Gmailben található e-maileket, a Google Drive-on lévő fájlokat, a Google Naptár bejegyzéseit, valamint a Meetben és a Google Fotók szolgáltatásban található tartalmakat.

Bár eredetileg a YouTube-videók is szerepeltek a törlendő elemek között, végül úgy döntött a Google, hogy ezek fennmaradnak, még ha a fiókot törölték is.

Fontos kiemelni, hogy a törölt tartalmak utólagosan nem állíthatók vissza semmilyen indokkal.

Ezért mindenkinek érdemes gondosan átgondolnia, hogy milyen másodlagos fiókokkal rendelkezik, és szükség esetén gondoskodnia kell azok rendszeres használatáról.

A szabályozás folyamatos érvényességgel rendelkezik, tehát aki most még nem érintett, annak sem szabad figyelmen kívül hagynia, mivel bármely napon telhet le a két év, és a Google megkezdi a fiókok törlését az inaktív állapot miatt.

Ezért érdemes rendszeresen bejelentkezni és aktívan használni a fiókot annak érdekében, hogy elkerüljük a törlést.