Átláthatóság a vásárlók szolgálatában: Online árfigyelő adatbázis indul 2023-ban

ár összehasonlító

Július elsején elindul az online árfigyelő adatbázis, amelynek létrehozásában a Gazdasági Versenyhivatal, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott munkacsoport, valamint az Agrárminisztérium képviselői vettek részt. A munkacsoport a múlt héten egyeztetett azokkal a kiskereskedelmi láncokkal, amelyek kötelezően csatlakoznak az adatbázishoz, és örömmel jelentették be, hogy a rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek képviselői támogatják a rendszer elindulását, és megkezdik a szükséges adatok feltöltését, hogy július elsején elindulhasson a rendszer.

Az online árfigyelő adatbázis létrehozásának célja, hogy a lakosság, a vásárlók számára elérhetővé váljon egy átlátható összehasonlító adatbázis, amely lehetővé teszi a fogyasztói árak összehasonlítását. Ennek révén erősödik az átláthatóság, és megismerhetővé válnak a különböző árképzési gyakorlatok, így megakadályozható a túlárazás.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium már május 8-án bejelentette, hogy a Kormány elfogadta a munkacsoport által kidolgozott keretrendszert, ennek értelmében július 1-jén indul a rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal működtet majd.

Az adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategória élelmiszereinek árát fogja tartalmazni, például sertéscomb, fehér kenyér, 1,5 százalékos ESL tej, trappista tömbsajt, lédig idared alma, virsli, margarin, vaj, spagetti.

Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik kötelező jelleggel. Azok a kereskedők kötelesek adatokat szolgáltatni, akiknek nettó éves árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. Azonban azok a kereskedők is csatlakozhatnak, akik nem érik el ezt az árbevételt.

A munkacsoport a kötelezően csatlakozó kiskereskedelmi láncok mellett a kereskedőket tömörítő szakmai érdekszövetségeket is bevonta a folyamatba.

Június 6-án, kedden az Agrárminisztérium épületében rendezett találkozón a munkacsoport és a kiskereskedelmi láncok képviselői részletesen egyeztettek az adatszolgáltatás menetéről, a rendszer indulása előtti tesztelésről és a további fejlesztési irányokról.

Az adatbázis bevezetése komoly előnyöket kínál mind a fogyasztóknak, mind a kiskereskedelmi szektor szereplőinek.

A vásárlók számára a lehetőség nyílik az árak átlátható összehasonlítására, így könnyebben találnak majd megfizethető ajánlatokat és kerülhetik el az esetleges túlárazást. növeli a vásárlói bizalmat, hiszen az árak könnyen ellenőrizhetők és összehasonlíthatók lesznek.

A kiskereskedelmi vállalkozások számára pedig a rendszer átláthatóságot teremt a piaci árak és az árképzési gyakorlatok tekintetében. Ez lehetőséget ad a versenyképesség javítására, és inspirációt nyújt az árstratégia kialakításához.

Az adatbázisban szereplő információk alapján a vállalkozások pontosabb képet kaphatnak a piaci trendekről és az árképzési lehetőségekről, ami segíthet hatékonyabb döntéseket hozniuk.

Az online árfigyelő adatbázis indítása a magyar kiskereskedelmi szektorban egy új fejezetet nyit, amely a fogyasztók és a vállalkozások számára is előnyös lehet.

Az online árfigyelő adatbázis hosszú távon is hatással lehet az árképzési gyakorlatokra, és hozzájárulhat az egészséges versenykörnyezet kialakításához a kiskereskedelmi szektorban.